Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των πρωτοετών φοιτητών στις Γενικές Συνελεύσεις...

Τον τελευταίο καιρό, και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των τελευταίων Γενικών Συνελεύσεων του φοιτητικού συλλόγου, έχει ανακύψει το ζήτημα της συμμετοχής ή μη στη διαδικασία των νεοεισελθέντων στη σχολή πρωτοετών φοιτητών. Πιο συγκεκριμένα, οι πρωτοετείς φοιτητές στερούνται το δικαίωμα της ψηφοφoρίας επί των πλαισίων, και με τον τρόπο αυτό της αποτύπωσης της γνώμης τους στις αποφάσεις του συλλόγου, με το επιχείρημα από πλευράς των αυτοαποκαλούμενων αριστερών δυνάμεων της σχολής, των ΕΑΑΚ της ΑΡΕΝ και της ΠΚΣ, ότι δεν έχουν τυπικά εγγραφεί στη σχολή, με τις ευλογίες της σιωπής της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Με εντύπωση, λοιπόν, παρατηρούμε την αλλαγή αυτή στάσης των εν λόγω παρατάξεων, όταν πριν από δύο μόλις χρόνια που ο σύλλογος βρισκόταν σε εβδομαδιαίες διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων, με παρατεταμένη κινηματική δράση, ήδη από τα τέλη Αυγούστου, οι πρωτοετείς φοιτητές όχι απλά δεν παρεμποδίζονταν, αλλά ενθαρρύνονταν να εκφραστούν επί των πλαισίων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Επιχειρήματα τύπου "τότε οι φοιτητές είχαν γραφτεί στη σχολή" φαντάζουν φαιδρά αν αναλογιστεί κανείς ότι η πρώτη Γενική Συνέλευση είχε λάβει χώρα στα τέλη του Αυγούστου, ενώ η διαδικασία εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών ξεκίνησε παραδοσιακά στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους μας ότι επίσημη διαδικασία εγγραφής στο φοιτητικό σύλλογο δεν υφίσταται, όπως αντίστοιχα δεν υφίσταται και η έννοια των "ταμειακώς εντάξει" μελών, που τυπικά θα είχαν τη δυνατότητα ενεργής πολιτικής δράσης στα πλαίσια του συλλόγου. Υπό το σκεπτικό αυτό, λοιπόν, δεν αντιλαμβανόμαστε πως κάποιοι θέτουν άλλου είδους τυπικά κωλύματα στην εν λόγω ένταξη των πρωτοετών φοιτητών στο σύλλογο, όταν μάλιστα είναι οι ίδιοι που καταβαραθρώνουν επανειλημμένα οποιοδήποτε εναπομείναν ίχνος θεσμικότητας στις διαδικασίες!
Όταν...
  • Ανήκουμε και δραστηριοποιούμαστε σε ένα φοιτητικό σύλλογο που τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του είναι αιθέριες υπάρξεις, κρυβόμενες πίσω από διαφορετικές κάθε φορά υπογραφές, στερώντας από το εκάστοτε μέλος τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιος τον εκπροσωπεί και ποιος ευθύνεται για τις αποφάσεις του συλλόγου!
  • Εκφραζόμαστε μέσα από διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων όπου δεν υφίσταται καν ορισμένο προεδρείο, χρονικό όριο τοποθετήσεων ομιλητών και ερωτήσεων, συγκεκριμένη θεματολογία και τυπική περιγραφή της διαδικασίας!
  • Οι διαδικασίες ξεκινούν χωρίς το απαιτούμενο όριο για την απαρτία και στις οποίες δεν γνωρίζει κανείς αν οι έχοντες το δικαίωμα ψήφου (οι παρευρίσκοντες δηλαδή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας) ανήκουν πράγματι στο σύλλογο ή όχι!
...Τότε τα ψεύτικα κωλύματα και οι υπεκφυγές μόνο υπόννοιες μας γεμίζουν, για τους λόγους που κάποιοι δεν θέλουν την έκφραση των πρωτοετών φοιτητών στις Γενικές Συνελεύσεις!
Αυτοί, λοιπόν, που κάνουν λόγο για τυπικότητες ας αντιληφθούν ποια είναι η συνεισφορά τους στη διάλυση των διαδικασιών και τη μετατροπή τους σε λαϊ-κίστι-κο πανηγύρι που αποθαρρύνει τους συμφοιτητές μας από τη συμμετοχή σε αυτές (ας αναλογιστούμε απλά την οριακή πλήρωση της απαρτίας στις τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις, αν αυτή έχει απιτευχθεί, παρά τη σοβαρότητα των θεμάτων...).
Οι πρωτοετείς φοιτητές είναι μέλη του συλλόγου και μάλιστα από τα πλέον αδικημένα, καθώς στερούνται τυπικές φοιτητικές ελαφρύνσεις λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων...
Το σίγουρο είναι πως πρέπει να έχουν λόγο στο σύλλογο μας!
Το σίγουρο είναι πως η γνώμη τους μετράει και πρέπει να ακουστεί!
  
ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου